15 Şubat 2013 Cuma

Hasbihal!




Merhaba!
Sizlere bugüne kadar proje amacıyla çıktığımız yolda yaşananları aktarmak ve safahatın ardından görüşlerinizi almak adına bu yazıyı kaleme alma gereğini duydum. Umarım sonuçları itibariyle hayırlı olur!
Lise yıllarımda çeşitli sebeplerle yöneldiğim okul kütüphanesinin tozlu raflarındaki dünya klasiklerini edinmek, hatta mümkünse bir daha okumak arzusunun beni buralara getirebileceğini hayal bile edemezdim. Önce e-kitap cihazlarında yaşanan gelişmeler, ardından bir kindle’a sahip olduktan sonra “Milli Eğitim Bakanlığı Dünya Klasikleri”nin e-kitap olarak yayınlanmasının bir proje haline getirilmesi isteği kafamda yer etti.
Bu amaçla daha fatih projesi taslak halindeyken MEB Eği-Tek (Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü-Yeni adı Yeği-Tek-) yetkililerine fikrimi ilettim. Ancak herhangi bir gelişmenin yaşanmaması üzerine iş başa düştü düşüncesiyle harekete geçmeye karar verdim.

Temmuz 2012’ye kadar yaklaşık 3 yıl Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge bölümünde görev yaptım. İşte bu süreç içinde fikrimi üstlerime açtım ve dahi onları ikna babında da (hatta kendimi tatmin için) blogu da devreye soktum. Nitekim pek olumlu bir şekilde karşılanan fikrimi projelendirmek adına çalışmalara başladık ve Kırklareli Üniversite’siyle de olumlu görüşmelerde bulunduk. Bu arada sabık bakanın “öğretmenlerin yeri okullardır” söylemi neticesinde kızımın doğumunun üçüncü günü 3 yıl çalıştığımız görevlerimizden ayrılarak okullarımıza döndük. Ancak ben “kızıl elmam” olarak tanımladığım proje konusunda üstlerimle irtibatta kaldım ve onu bir metin haline getirdim. Yine üniversiteyle yürüttüğümüz ortak çalışmayla üzerinde çalışacağımız kitapların listesini çıkardık. Ben bunların bir kısmını temin ettim ve taradım bile. Ancak bürokrasinin çarklarıyla acımasız bir mücadeleye girişmekten geri durmadık.
Önce bu kitapların yayıncısı sıfatıyla MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne yazıyla kitapların yayın izni için başvurduk. 3 ay kadar bizleri oyaladıktan sonra yazımıza cevap vermeden şifahen Kültür Bakanlığı’na başvurmamızı belirttiler. Bunun üzerine Kültür Bakanlığı’na da bir yazı yazdık. 2 ay kadar onlardan da cevap alamayınca yine şifahi olarak bizi Çev-Bir’e (Çevirmenler Birliği) yönlendirdiler. Ancak biz yine de projeyi yapmak istiyorduk ve yılmadan işin hukuki boyutu üzerinde çalışmaya başladık. Neticede karşımıza (yanlışlığını tartışmayacağım) telif meselesini koyarak “sakın!” efektiyle bu işe bulaşmamamız salık verildi. Yani projeye başlayamadan (MEB dünya klasikleri e-kitap olamadan!) bitirmek zorunda kaldık.
Yüksek lisansa da başlamam neticesinde iyice zamanımın tükendiği bu ortamda takdir edersiniz ki oldukça zaman gerektiren hayli meşakkatli bu işle uğraşmam da zorlaştı. Buna rağmen elimden geldiğince –örneğin 15 tatilde neredeyse zamanımın tamamını buna adadım- kitapları yayınlama gayreti içine girdim. Ancak hem yaşanan süreç dolayısıyla hem de zamanımın yetmemesi neticesinde bir yol ayrımına geldiğimi ifade etmek isterim.
Dileğim bana sadece “arkandayız” yollu mesajlar verilmesi değildir. Elimdeki taranmış haldeki yayınları tek tek inceleyerek yayın evi kalitesinde yaptığım bu işin bir ekip tarafından yapılmasını sağlayacak arkadaşlar, gönüllüler arıyorum. Gerçekten vaktini buna ayırabilecek inanmış bir kitleyle bu kitapları yayınlayabiliriz. Gerçekten diyorum çünkü daha önce yardım edeceğini belirten arkadaşlar maillerime cevap vermedikleri gibi -mesela bir arkadaş Şehname’yi hazırlayacaktı 5 ay geçti- pek bu işe de yanaşmadılar. Oysa bu işin üretim ve ciddi gayretler gerektirdiği apaçıktır ve benim buna pek de mecalim kalmadığı da açıkça ortadadır.
İşte bu yolda bana katılacak ve gerçekten yardımcı olacak olan arkadaşlar varsa benimle lütfen mail yoluyla irtibata geçsinler. Yoksa belki de blogu zaman içinde terk edip gideceğim.
Teşekkür ederim, saygılarımla…
mebdunyaklasikleri@gmail.com

7 yorum :

  1. hocam ben yardımcı olabilirim.

    YanıtlaSil
  2. Nur Hanım teşekkür ederim... Mail yoluyla iletişime geçerseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. insanların sana gelmesini bekleyeceğine sen onlara gitsene.. Yol belli, adres belli... eskikitaplarım.com.

    YanıtlaSil
  4. Evet eskikitaplar iyi bir forumdu, artık girilemiyor, düşün ki ben dahi çoktandır erişim yapamadım. Kaldı ki orada dağınık ve düzensiz olarak pek çok yayın var. Kalıcılığı meçhul...Yayınevlerinden gelen bir maillerle tüm epublar silinebiliyor. Burası kafa karıştırmadan tek bir konuya odaklanıyor... Çözüm burasıdır, yuva da sevgili kardeşim. Buyrun beklerim!

    YanıtlaSil
  5. Sonuç alındı mı?

    YanıtlaSil
  6. Bir gelişme var mı?

    YanıtlaSil
  7. Ben eskikitaplarim'dan ladyfantasy. Elimden gelen her türlü yardımı yapacağım. Benimle iletişime geçin lütfen.

    YanıtlaSil