8 Aralık 2013 Pazar

Budala 1 - Dostoyevski


Dostoyevski bu eserinde, sara hastası bir genç adamın merkezine yerleştirdiği bir dünyada dürüst ve açık bir insan olarak yaşamanın zorluklarına değinmekte ve toplumun ne kadar da iki yüzlü bir sistem üzerine dayanarak ayakta durduğunu gözler önüne sermektedir. Böyle bir dünyada dürüst olmak "budala" olmaktır.
Roman bir Dostoyevski klasiği olarak son derece akıcı ve derindir. Gerilmeler ve boşalmalarla yüklü psikolojik ögelerin ağırlıklı olduğu bir eserdir. Dostoyevski burada ideal erkek tipini çizmek istemiştir.
19. yüzyıl ortalarında geçen romanın kahramanı Prens Lev Nikolayeviç Mişkin, saralıdır. Tedavi gördüğü İsviçre'den döndüğünde elindeki giysi çıkınından başka hiçbir şeyi yoktur. Petersburg'da kendisiyle uzaktan akraba olan Lizaveta Prokovyevna'yı ve General olan eşini görmek üzere Yepançinlere gider. Burada generalin üç kızı, Aglaya, Adelaida ve Aleksandra ile de tanışır. Prens, ilginç kişiliği ile aileyi ve Petersburg'da tanıştığı diğer insanları etkiler. (Kaynak: Wikipedia)

Künye
Eserin Adı: Budala 1
Yazarı: Dostoyevski
Çevirmen: Servet LÜNEL
Orijinal Adı:  Idiot (Идиот)
Yayın Yeri: Ankara

Yayın Yılı: 1963
Klasik Serisi ve Nosu: Rus Klasikleri 75

6 yorum :

  1. Teşekkürler, 2. cildi de paylaşmanız ümidi ile.

    YanıtlaSil
  2. indirme bağlantısını bulamadım ben.

    YanıtlaSil
  3. meb in klasikleri yeniden basacağını okudum bir yerde.böyle bir proje var mı gerçekten?yoksa e kitaplarla mı yetinilecek?

    YanıtlaSil
  4. indirme linki nerede

    YanıtlaSil